Rapport från Holland...

Rapport från Holland...

Om bloggen

Vi heter Susanne Karlsson och Annika Jarl Ljungsten och jobbar som sjuksköterskor på Strokeenheten (avd 24) på Centralsjukhuset i Karlstad. Vi är först ut i ett projekt för erfarenhetsutbyte som Landstinget i Värmland startat upp med Jeroen Bosch Hospital i Hertogenbosch i Holland. Där kommer vi att under två veckor studera hur de på en neurolog- och strokeavdelning arbetar. Här ska vi dagligen försöka dela med oss av våra erfarenheter under vår vistelse.

Vi blir glada om ni skriver en hälsning till oss när ni följer oss på bloggen.

Måndag den 19 april

dagbokPosted by Annika o Susanne Tue, April 20, 2010 00:05:53

En rätt lugn förmiddag delvis i solen på balkongen efter en sen frukost eftersom vi skulle jobba eftermiddagspass idag och tidig morgon dagen därpå.

Det var avsevärt lugnare på avdelningen på kvällspasset främst beroende på att all ”övrig” (ex vis receptionist, vårdplanerare, kökspersonal, terapeuter, städpersonal och inringda specialister) inte var där. Endast patienter och sköterskor i olika nivåer.

Till största delen såg kvällspassets upplägg ut som vårt. Avdelningen är uppdelad i två grupper – ”Höger” och ”Vänster”. Dessa delas i sin tur upp i två mindre; A o B samt C o D. Bemanningen var tre sköterskor i varje grupp samt två studenter som var ”flytande” över hela avdelningen.

En intressant och positiv företeelse var att man tre gånger per dag (vid medicinutdelningen) gjorde VAS-bedömning på samtliga patienter. Dokumenterades tillsammans med temp- och pulskurva.

En annan positiv upplevelse var kvällens dokumentation. I mån av tid satt man en stund hos varje patient och frågade hur dagen hade varit och vad patienten tyckte var viktigt att dokumentera och om det var något särskilt de ville att man skulle ta upp på morgondagens rond.

De patienter som hade bedömts behöva extra näring fanns noggrant uppsatta på den ”kökslista” som man använde sig av när kvällsdryck och mellanmål skulle ges. Där fanns även uppgift om ”tjockflytande” eller annan specialkost. Detta är särskilt viktigt eftersom i princip all mat (på dagpassen) distribueras av särskild kökspersonal (2 st).

Vid slutet av arbetspassen stämmer man alltid av med den andra gruppen hur de ligger till och sen hjälps man åt med det som är kvar, oavsett vad det gäller och ingen verkar ha bråttom hem. Det verkar vara väldigt gott samarbete mellan grupperna.

Två av avdelningens sköterskestudenter som verkligen förgyller tillvaron!

Man jobbar i samma grupp under ca ett halvår, då man får byta till den andra. Detta för att hålla kompetensen på hög nivå eftersom man delar patienterna på avdelningen utefter diagnos. Möjligen också för att bespara patienterna alltför många personalskiften (vår anmärkning).

En sen kväll – ska upp tidigt imorgon bitti!

Sweet dreams!

Susanne & @nnika

  • Comments(1)//hertogenbosch.ljungsten.com/#post7