Rapport från Holland...

Rapport från Holland...

Om bloggen

Vi heter Susanne Karlsson och Annika Jarl Ljungsten och jobbar som sjuksköterskor på Strokeenheten (avd 24) på Centralsjukhuset i Karlstad. Vi är först ut i ett projekt för erfarenhetsutbyte som Landstinget i Värmland startat upp med Jeroen Bosch Hospital i Hertogenbosch i Holland. Där kommer vi att under två veckor studera hur de på en neurolog- och strokeavdelning arbetar. Här ska vi dagligen försöka dela med oss av våra erfarenheter under vår vistelse.

Vi blir glada om ni skriver en hälsning till oss när ni följer oss på bloggen.

Söndag den 18 april

dagbokPosted by Annika o Susanne Sun, April 18, 2010 20:26:24

Sovmorgon ännu en dag. Gôtt mos!

Trots gårdagens besvikelse över att behöva byta ner sej till annat B&B var ändå husets frukost en glad överraskning. Här var ett robust långbord dukat och frukosten serverades kl 9.30 där alla gäster åt gemensamt. Här fanns nybakat bröd av olika slag, färsk frukt, ägg och det smarrigaste av allt; iskall färskpressad juice av det ovanligare slaget. Exempelvis mangojuice där konsistensen var något tjockflytande, en juice gjord av en sydamerikansk frukt (som de inte kunde något engelskt namn på). Den såg allt annat än god ut – en vit/grå tjock sörja, men smakade himmelskt! Den tredje varianten såg inte heller den särskilt smakfull ut – grön tjock sörja. Det var ananas och mynt – supergott! Ägarens fru var från sydamerika så det var hon som stod för de smarriga juicerna.

Keruben som hängde vid sängens huvudände.

En målning av husets konstnär i vårt rum.

Han var vänlig nog att köra oss tillbaka ”hem” efter intagen frukost. I den välbekanta Buicken…

Äntligen ”hemma”!

Ett helt fantastiskt väder, strålande sol och inte ett moln så långt ögat kunde nå. Gissningsvis 20 grader varmt, så vi tog en promenad. Passerade ganska snart en kyrka, där det verkade pågå gudstjänst så vi smög oss in och satte oss på de bakersta bänkarna. Hade självfallet ingen aning om vilken slags kyrka vi hamnat i. I en liten del av kyrkan fanns ett altare med väggmålning som såg ut att inte riktigt höra hemma där, men i den delen pågick i vart fall nån slags gudstjänst. Två präster var fullt upptagna med diverse ritualer och gudstjänstbesökarna behövde inte trängas i vart fall – tror att de var ca 10 st. Vi fick se både nattvardsgång, höra en hejans massa växelsång mellan präst och församling, rökelse med tillhörande bjällror, kyssande av ikoner, viftande med krucifix och kandelaber. Inget man är van vid direkt, men rätt intressant.

När gudstjänsten var slut kom en farbror fram och undrade om vi ville dricka kaffe med dem. Himla snällt, men vi avböjde. Han erbjöd sej då att berätta lite om kyrkan vilket han gjorde. Det visade sej vara en katolsk församling som inhyste sej i en annan sorts katolsk församling/kyrka. Vi har inte helt klart för oss vilken sorts katoliker, men de var inte ortodoxa i vart fall. Han berättade också att han vid ett besök i Köpenhamn blivit lite nyfiken och gjort en dagstripp till Sverige – Malmö närmare bestämt. Han hade läst Mankell visade det sig…

Därefter fortsatte vi promenaden mot stadens grönområde där söndagens sysselsättning verkade vara promenad med hund eller jogging. Vi såg även en man i en kajak – det såg härligt ut.

Strandnära boende med egen brygga.

Istället för en liten bro fanns en överfart över vattnet med en liten färja, som man snällt fick veva in och över. Inge fel med lite träning för armarna heller.

Vi har ju börjat acklimatisera oss och intog därför en smörgåslunch på en av uteserveringarna vid torget. Där njöt vi av både mat och sol en lång stund, tills värmen blev lite för påtaglig. En glass blev det också på vägen hem. Snickers, tiramisu och cockies var några smaker som vi testade.

Sen var vi slut som artister. En liten tupplur (eller ganska lång) blev det och ett par timmar framför datorn för att ta igen fredagens och lördagens dagboksinlägg. Lite tid har vi också spenderat med att försöka förbereda för vårt värdåtagande i maj så att våra holländska kollegor får en så bra vistelse som möjligt hos oss i Karlstad.

Det verkar som om det är ganska många som läser vår blogg och förhoppningsvis tycker det är intressant att följa våra förehavanden här, men visst vore det kul om någon mer av våra kollegor på 24:an där hemma (än Elin) hade lust att skriva en rad till oss…!

See you tomorrow?!

Susanne & @nnika

  • Comments(1)//hertogenbosch.ljungsten.com/#post6