Rapport från Holland...

Rapport från Holland...

Om bloggen

Vi heter Susanne Karlsson och Annika Jarl Ljungsten och jobbar som sjuksköterskor på Strokeenheten (avd 24) på Centralsjukhuset i Karlstad. Vi är först ut i ett projekt för erfarenhetsutbyte som Landstinget i Värmland startat upp med Jeroen Bosch Hospital i Hertogenbosch i Holland. Där kommer vi att under två veckor studera hur de på en neurolog- och strokeavdelning arbetar. Här ska vi dagligen försöka dela med oss av våra erfarenheter under vår vistelse.

Vi blir glada om ni skriver en hälsning till oss när ni följer oss på bloggen.

Lördag den 17 april

dagbokPosted by Annika o Susanne Sun, April 18, 2010 18:24:43

Sovmorgon och ledig dag! Skönt att slippa gå upp så tidigt! När vi vaknade sken solen och fåglarna kvittrade – det såg ut att bli en härlig vårdag. Det var en liten utflykt planerad på dagen men innan vi kunde ge oss av till den var vi dessvärre tvungen att byta B&B för en natt. Inget speciellt önskvärt förstås, men ”vårt” var fullbokat lördag natt, så det gick tydligen inte att ordna på annat sätt. Vi hade bestämt träff med Anneke och en kompis till henne kl 11.30 för att hinna med en båttur kl 12 och vi hade blivit lovade av vår nya hyresvärd att han skulle hämta upp vårt bagage och oss kl 11. Det skulle ju funka smidigt. Vi väntade och minuter tickade på… Ingen kom. Ett par minuter i halv tolv dök det upp ett brummande slagskepp – en mintgrön Biuck från -56, som nog sett sina bättre dagar! Ja, det var en upplevelse att få bli transporterad i denna relik.

Vi hann i vart fall i tid till kanalbåtens avfärd. Det var en intressant upplevelse att åka på dessa gamla kanaler som finns i stor del av staden. Personer med klaustrofobiska drag ska möjligen avstå denna rundtur då vissa delar var väldigt trånga och väldigt mörka! Övriga rekommenderas varmt denna rundtur. Oerhört speciellt! Numera är detta tunnel/kanalsystem en blandning av väldigt gammalt och väldigt nytt. På vissa delar i staden finns helt nya hus sammanbyggda med väldigt gamla i en märklig blandning. En del hus har lägenheter med strandnära läge bokstavligt talat. En liten trappa med kanoten fastspänd på en stege till exempel. Ja, ungefär som vid Vågmästaren…

Här följer ett gäng bilder från vår båttur:

Statsvapnet för Den Bosch sitter på en av väggarna i kanalsystemet.

Flera mer eller mindre skrämmande figurer finns längs kanalerna, både i och vid sidan om vattnet. De är kopior av figurer som återfinns på målningar av "stadens konstnär"; Jeroen den Bosch. Inget man skulle vilja pryda väggarna med hemma kanske...?!

Vi såg några enstaka personer som metade längs kanalen. Osäkert hur det blev med ev fångst, men tveksamt om man skulle våga drista sej att avsmaka något som fångats i det minst sagt lortiga vattnet.

Utanför muren och kanalsystemet är det fantastiskt vackert!

"Hålet i väggen" är utgången ur stadens kanalsystem.

Efter en kort lunch var det dags för lite motion kombinerat med sightseeing i stan. Vi hyrde en sorts sparkcyklar som efter en stund frestade på rejält på lårmusklerna. Lite motion är ju aldrig fel. En vätskepaus i en park hann det också bli.

Sen blev det ett besök i Sint-Jans Katedral. Det var ett enormt kyrkligt palats som under de senaste tio åren kontinuerligt restaurerats. Oerhört vackert och pampigt. I det vackra Maria-kapellet fick man tyvärr inte fotografera. Där var det hela tiden en oerhörd mängd av tända ljus och ofantligt mycket blommor. Fantastiskt vackert. Men där finns nästan alltid bedjande människor varför man inte tillät fotografering just där.

Katedralens minst sagt pampiga orgel!

Därefter fick också Anneke lite helgledigt och vi fortsatte vidare på egen hand.

En söt liten blåsorkester marscherade mitt i stan.

Resten av dagen strosade vi runt lite i staden som var fullkomligt invaderad av människor. Hit tycks folk vallfärda på helgerna och det var knökat i alla vrår. Vi försökte få ett ledigt bord på någon av de många uteserveringarna utan att lyckas. Satte oss istället på en bänk och tittade på förbipasserande människor innan vi promenerade bort till vårt nya B&B. Väl där ville vi inte gå inomhus eftersom vädret var så vackert, så vi blev sittande på muren bredvid vattnet en lång stund. Ja, vårt nya B&B är en historia för sig. Vi har varit fantastisk lyckligt lottade med vårt boende hitintills och det här är istället oslagbart fast i ett annat avseende. Bilderna talar nog för sej…. Om ni inte förstått det ägs det här stället av en konstnär (möjligen en förutfattad mening?!) Här finns bl a en röd flygel, en zebramönstrad soffa, enormt stora målningar, gemensam toalett där det luktar som om det stod en kattlåda där (finns inget lås på dörren), vi får dela på en himmelssäng med 6 st spotlights i sängtaket, gemensamt täcke (!) och vi har försökt få tag i värden för att veta om och när det är frukost, var man äter den, lösenord till datorn, extra täcke och tillgång till nätverket, men han är puts väck. Vi har bara lyckats se röken av hans foxterrier som sitter i fönstret. Ja, den som är någorlunda rörlig. Den andre, som är både blind och döv ligger nog stilla i sin korg.

Minst sagt spektakulär flygel. Den var inköpt från något TV-bolag som använt den i nåt program.

Ingen "dussinsoffa" direkt! Troligen inte inköp på Ikea.

Åtminstone vacker utsikt från vårt rum.

Vi ser fram emot imorgon då vi får åka tillbaka ”hem”!

Sleep tight! (det ska vi!)

Susanne & @nnika

  • Comments(0)//hertogenbosch.ljungsten.com/#post5