Rapport från Holland...

Rapport från Holland...

Om bloggen

Vi heter Susanne Karlsson och Annika Jarl Ljungsten och jobbar som sjuksköterskor på Strokeenheten (avd 24) på Centralsjukhuset i Karlstad. Vi är först ut i ett projekt för erfarenhetsutbyte som Landstinget i Värmland startat upp med Jeroen Bosch Hospital i Hertogenbosch i Holland. Där kommer vi att under två veckor studera hur de på en neurolog- och strokeavdelning arbetar. Här ska vi dagligen försöka dela med oss av våra erfarenheter under vår vistelse.

Vi blir glada om ni skriver en hälsning till oss när ni följer oss på bloggen.

Torsdag den 15 april

dagbokPosted by Annika o Susanne Thu, April 15, 2010 21:59:40

Imorse blev det sovmorgon och vi blev upphämtade utanför vårt B&B först kl 9.30. Himla skönt förstås, även om det blev sent igårkväll (främst p g a krånglande datauppkoppling!).

Denna dag spenderades på Jeroen Hospitals andra sjukhus, Carolus Hospital. Här jobbar Anneke vanligtvis och vi blev först visade runt på avdelningen, där det finns 31 vårdplatser. Ang vårdplatser har man här ett annat system för ”full” avdelning med dess bemanning. Varje morgon uppskattas avdelningens patienter i ett poängsystem baserat på deras hjälpbehov. Detta görs tillsammans med avdelningschefen, Alexander. En patient som klarar det mesta får 2 poäng, någon som behöver stöttning med ex vis tvättning får 3 poäng, någon som behöver mer hjälp 4 poäng, helhjälp 5 poäng, trombolyspatient 6 poäng och likaså en ny patient samt en MRSA-patient. Maxsumman baserat på avdelningens bemanning är 130 poäng. Därefter är avdelningen full och man tar inte emot nya patienter helt oavsett antal lediga sängar. Trombolyspatienter tas emot oavsett avdelningens poäng.

Det kändes lite märkligt för oss som bemannar efter antal vårdplatser, men vid närmare eftertanke känns detta system väldigt logiskt eftersom arbetsbördan ju är direkt relaterade till patienternas omvårdnadsbehov. Något att fundera kring inför flytt till nytt hus?

Här en av avdelningens tvåsalar. Hyfsad utsikt från 7:e våningen!

När vi kom upp till avdelningen stod två vackra blombuketter på receptionsdisken. Petra och Anneke förklarade att idag var det ”sekreterardagen” och då fick alla sjukhusets sekreterare en blombukett! De ansåg att sekreterarna behövde extra uppmuntran för att de gjorde ett så bra arbete. De berättade också att den 12 maj var det sjuksköterskans dag då sjukhusets alla (!) sköterskor fick ett kort och ett paket som uppmuntran från sjukhusledningen. Det är väl också en idé att ta efter kanske?! Vi skulle kunna tänka oss att vara pionjärer i det avseende också…!!!

Kaffepaus med avdelningspersonalen blev det förstås.

Avdelningens sköterskeexpedition:

Lunchen intogs i personalrestaurangen på åttonde våningen. Där var en fantastisk utsikt och en hel del trappsteg – dock inte så smalt och brant som på det andra sjukhuset. Det är lite intressant att studera matkulturen, som ju är rätt annorlunda mot vår svenska. Holland måste vara ett mecka för smörgåsälskare! De flesta äter smörgås med diverse tillbehör till lunch. Inte sällan soppa, eller en youghurt eller möjligen lite sallad i majonäsdressing till. Mjölk verkar de flesta dricka till lunch också. En del undrande blickar på de konstiga svenskarna som äter varm mat till lunch! Jag och Susanne tog lasagne och Susanne bestämde sej för att dricka mjölk till maten, men när hon tagit den första klunken grimaserade hon lite illa och hon sa att det smakade lite surt…. Det visade sej att hon hade tagit fil istället för mjölk!!! Petra insisterade att hon skulle gå och ta ett nytt glas med mjölk den här gången, men väluppfostrad som hon är drack hon upp hela glaset!!! Mums! En bra erfarenhet att få känna på hur våra strokepatienter med sväljsvårigheter har det om inte annat!

Eftermiddagen bestod först av en rundtur på sjukhusets olika delar och sen ett besök på sjukhusets geriatriska avdelningen. Även här slogs man av personaltätheten och nära tillgång till läkare. Därefter gick vi vidare till klinfys där vi blev guidade runt och förevisade olika undersökningar som de utför där. De var oerhört gästvänliga och tog sej rejält med tid åt oss.

Lite egentid sen på vår altan och vila av fötter och hjärna i det vackra vårvädret var inte helt fel efter all vandring på sjukhuset.

Snart var vi på fötter igen och spänstade ut på stadens shoppinggator. Det kryllade av människor då torsdagen verkar vara den stora shoppingdagen här då de flesta butiker har öppet ända till kl 21. Det finns alldeles för många supermysiga affärer fulla av örhängen och annat fint. Inge bra för Annikas plånbok!!! Ja, väldigt många mysiga och ovanliga butiker av olika slag för den delen. Hittade t ex en affär som till största delen sålde matoljor av hur många sorter som helst! Här kunde man välja en sort, tappa den ur en stor behållare till en mindre flaska! Det var som en liten saluhall där man fick provsmaka oljor, vinäger, dressingar m m. Det mesta smakade himmelskt!

När vi traskat runt i flera timmar, var mör i fötterna och kissnödiga började klockan lämpligt nog att dra sej mot 21. Vi gick förbi en liten butik där vi inhandlade en rejäl smörgås med kyckling, som vi tog med hem till middag. En kopp te och lite vin blev det också. Sen dags att blogga.

Imorgon arbetsdag med tidig start.

Lev väl!

Susanne & @nnika

  • Comments(4)//hertogenbosch.ljungsten.com/#post3