Rapport från Holland...

Rapport från Holland...

Om bloggen

Vi heter Susanne Karlsson och Annika Jarl Ljungsten och jobbar som sjuksköterskor på Strokeenheten (avd 24) på Centralsjukhuset i Karlstad. Vi är först ut i ett projekt för erfarenhetsutbyte som Landstinget i Värmland startat upp med Jeroen Bosch Hospital i Hertogenbosch i Holland. Där kommer vi att under två veckor studera hur de på en neurolog- och strokeavdelning arbetar. Här ska vi dagligen försöka dela med oss av våra erfarenheter under vår vistelse.

Vi blir glada om ni skriver en hälsning till oss när ni följer oss på bloggen.

Onsdag den 14 april

dagbokPosted by Annika o Susanne Wed, April 14, 2010 20:57:42

Ja, så var det då vår första dag på jobbet! Egentligen ska vi ju inte "jobba på riktigt" utn det är ju fråga om att "skugga" en holländsk kollega under två veckor för att studera deras arbetssätt för att kunna lära oss mer, få goda idéer till förbättringar på hemmaplan och utbyta erfarenheter.

Om någon tror att vi är på "semester" så är så inte fallet. I morse klev vi upp kl 05.15 för att hinna med att duscha, käka frukost och sen promenera bort till sjukhuset där vi börjar kl 07. Ja, duscha är på vårt B&B ett historia för sej. Här har man tagit energibesparing på största allvar. Strålen i duschen är så blygsam så att det tar en lång stund innan man ens blir blöt. Att blöta håret och sen skölja ur både schampo och balsam är ett ännu större företag! Hur som helst ser entrén till Jeroen Bosch Hospital ut så här: (tycker nog att den påminner lite om en pub-skylt)

Det första vi gjorde var förstås att gå till omklädningsrummet som alla på avdelningen delar, för att byta om till vår tilldelade "pyjamas". (Tycker dock att det mest liknar uniform för skolbespisningspersonal). Omklädningsrummet är mycket litet och det finns inte skåp till alla utan man får snällt dela med en eller fler kollegor. En hylla med skor finns i ena änden av omklädningsrummet som definitivt inte luktar hallon...!

Skolbespisningteamet är det röda laget till vänster. Det blå laget till höger i bild är våra kollegor Petra och Anneke.

Arbetspasset börjar med en kort rapport från nattpersonalen och därefter följer läsrapport på dagens tilldelade patienter. Det finns mycket papper att läsa då varje yrkeskategori för egna pappersjournaler i varsin pärm för varje patient. Och då avdelningen har 40 vårdplatser blir det många pärmar....!

En fikapaus på förmiddagen gav oss tillfälle att lära känna fler av våra holländska kollegor.

Många är det också i personalen. Det formligen kryllar av människor. Allt från ett helt gäng städare (4-5 st) som tillbringar förmiddagen med att städa på avdelningen, köksansvarig som delvis delar ut matbrickorna, som i likhet med hemma hos oss kommer från storkök i matvagnar levererade till avdelningen. Hon är också behjälplig för patienter som behöver lite stöttning/handräckning. Flera studentsköterskor, några "hjälpsköterskor" (typ vårdbiträden), sköterskor i två nivåer, "vårdplanerare", terapeuter av olika slag, personal från lab, ett helt koppel underläkare samt spindeln i nätet i mitten av korridoren - receptionisten.

När vi kom ut från läsrapporten upptäckte vi en skylt som satt upptejpad på receptionsdisken tillsammans med två ballonger i gult och blått. Det var tydligen nattpersonalen som tillverkat en välkomstskylt till oss under natten. Himla gulligt!

Det var självfallet enormt med intryck under dagen, men en av dagens stora funderingar finns kring deras hygienrutiner, eller möjligen avsaknaden av dem! Vanan att arbeta med rock/förkläde, handskar och att använda tvål och handsprit sitter ju i ryggmärgen... Möjligen en fråga om kultur?!?!

Nåt annat som vi spontant saknade direkt var förflyttningshjälpmedel. Varken eliglide, draglakan eller glidbräda fanns i sikte. Här gällde "kungatronsgreppet" vid förflyttning högre upp i säng!

Arbetsdagen avslutades med en demonstration/utbildning av tracheostomi. Fascinerande hur mycket man faktiskt kan få ut av en föreläsning på hollländska!

Dagen avslutades med lite shopping. Denna gång blev det storhandling av ett par skosnören för hela 2 euro! Det var med anledning av ett par skor (som ägaren i all hast slängt i väskan utan att se över närmare) av okänd hungrig varelse förkortat snörena på avsevärt!

Efter shoppingrundan tog vi tillfället i akt att utöva en holländsk tradition: att på vägen hem från jobbet stanna till på en av uteserveringarna och ta en öl/ett glas vin i eftermiddagssolen. Det kan man tänka sej att göra igen...

Ytterligare en företeelse i Holland är en förkärlek till branta och smala trappor. På vägen till personalrestaurangen (åtminstone om man går källarvägen) finns en så smal trappa att inte ens två personer kan mötas i trappan! Och även vårt B&B har en trappa där man får hålla tungan rätt i munnen när man ska "klättra" i den... Klackskor är inte att rekommendera där! Att kånka upp en resväska (storlek: två veckor) var ingen lek det heller!

Det var allt för idag! Inte en helt enkel uppgift att blogga idag minsann. Vi har nog skrivit denna dagboksupplaga åtminstone fyra gånger!!! Uppkopplingen har strulat mer än lovligt under kvällen. Vi var t o m tvungna att gå en rask promenad och kyla av oss ilskan när allt försvunnit två gånger på raken... Vi hoppas på enklare kvällar framöver.

All for now. See ya!

Susanne & @nnika

  • Comments(5)//hertogenbosch.ljungsten.com/#post2