Rapport från Holland...

Rapport från Holland...

Om bloggen

Vi heter Susanne Karlsson och Annika Jarl Ljungsten och jobbar som sjuksköterskor på Strokeenheten (avd 24) på Centralsjukhuset i Karlstad. Vi är först ut i ett projekt för erfarenhetsutbyte som Landstinget i Värmland startat upp med Jeroen Bosch Hospital i Hertogenbosch i Holland. Där kommer vi att under två veckor studera hur de på en neurolog- och strokeavdelning arbetar. Här ska vi dagligen försöka dela med oss av våra erfarenheter under vår vistelse.

Vi blir glada om ni skriver en hälsning till oss när ni följer oss på bloggen.

Torsdag den 22 april

dagbokPosted by Annika o Susanne Fri, April 23, 2010 00:46:54

Ja, så var vi framme vid den sista dagen i Den Bosch. Det skulle ha varit en ”vanlig” arbetsdag, åtminstone fram till 14.30, då vi skulle sammanstråla med Ruud och Alexander för att utvärdera vår vistelse här, men det blir ju sällan som man tänkt sej…

Här ett exempel på vanligt förekommande skyltar på avdelningen på förmiddagarna när tre eller fyra städerskor var i full gång.

Vi fick börja lite senare, 8.30 eftersom eftermiddagen skulle bli senare än vanligt med tanke på utvärderingen. På förmiddagen kom en man vid namn Jan, som arbetar med kvalitetsutveckling på sjukhuset. Han hade hört talas om vårt besök vid ett möte med avdelningschefen Idilia, och ville gärna träffa oss. Det var ju självfallet inga problem. Han var intresserad av att veta hur projektet kommit igång och hur vi jobbade med kvalitetsutveckling hos oss och vilka likheter och skillnader vi sett mellan sjuksköterskejobbet i Sverige och Holland.

Efter lunch gjorde vi ett kort studiebesök/rundvandring på Rehabiliteringscentret, Tolbrug, som ligger i bottenvåningen på sjukhuset. Där fanns en vårdavdelning för rehabiliteringspatienter med drygt 20 platser och en rehabiliteringsmottagning, där man tog emot både barn och vuxna patienter. Dit kom dels patienter utifrån och dels patienter från de olika avdelningarna på sjukhuset.

Det var enormt stora och ändamålsenliga lokaler, så långt vi såg i alla fall. Här fanns flera styrketräningsrum, gympasal, simhall, hypotermibehandling, utrymme för massage m m.

Här fanns också en hel armada av olika slags cyklar där hågade patienter kunde prova ut en lämplig modell för eget inköp senare. Vi var självfallet inte sena att prova en modell som såg riktigt skön ut.

Vilken tillgång att få nyttja såna lokaler i rehabiliteringen!

Sen gick vi tillbaka till avdelningen för att för sista gången ta av oss våra skolköksuniformer och åter bli civila. Gick igenom avdelningen och tackade för oss och där blev också lite extra posering tillsammans med några av avdelningens underläkare.

En stunds utvärdering tillsammans med Ruud, Alexander, Petra och Anneke för att gå igenom hur vi upplevt vår vistelse i Holland. Vi hade förberett oss och skrivit ner vad vi tyckt varit bra resp mindre bra i olika avseenden. Det blev en givande diskussion och därefter tackade vi våra tåliga ”collegues” Petra och Anneke genom att överräcka varsin gåva från Landstinget i Värmland – varsin kökshandduk från Klässbol.

Dagen avslutades med ett besök på den restaurang där vi åt den första kvällen här, Picasso. En supergod trerätters middag (igen!). Skönt med en rask promenad i kvällsluft så man kunde skaka ner lite mat på vägen hem…

Schysst shoppingbil?!

Skyways och SAS hemsidor följer vi kontinuerligt på webben. Hoppas på att planerade resrutt håller, både vad gäller tidsschema och transportsätt…

På återseende!

Susanne & @nnika

  • Comments(0)//hertogenbosch.ljungsten.com/#post10