Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Snus och pilsner för en bättre skola?

PolitikPosted by Anders Ljungsten Wed, April 09, 2014 12:53:56

Snus och pilsner för en bättre skola?

Skolan har under många år dragits med sviktande resultat och elever som får det svårare och svårare att klara kunskapskraven. Det finns förstås en rad skäl till detta beroende på vem man frågar. Det är dock ett odiskutabelt faktum att världens bästa skola på 1980-talet inte längre ens är på tio i topp 2014. En skola som leder till att vi idag har en oacceptabelt hög arbetslöshet bland unga. Om man räknar på det nya eller gamla sättet spelar ingen roll. Unga människor måste ges en större möjlighet att klara sig ut på arbetsmarknaden och det första som måste göras för att nå det målet är ytterligare satsningar på skolan.

Den nuvarande regeringen och kommunerna har redan gjort stora insatser när det gäller landets skolor. Denna satsning måste ändå utökas ytterligare. Man har bland annat föreslagit att grundskolan skall börja ett år tidigare samt att man måste satsa mer på undervisningen i matematik. En skola som tydligare riktar sig mot kunskaper för livet. Arbetslivet.

Nå, detta är förstås bra och fint men det finns en hake. Det kostar ännu mer pengar. Man kan förstås ta dessa pengar från andra verksamheter inom den totala ramen. Man kan göra neddragningar i äldreomsorgen för att få loss mer pengar till skolan. Inte så lockande! Man kan försämra underhållet på våra vägar och järnvägar för att satsa på våra unga. Nå, det är ju redan stora utmaningar inom detta område och eleverna måste ju också ta sig till skolan och senare till sina jobb, så det är väl inte heller en lysande lösning. Fler förslag på neddragningar i andra behövande verksamheter känns överflödiga.

Då kan man ju faktiskt gå över på att ta ut en något högre skatt på det som kanske inte är nödvändigt. Något som vi väljer att unna oss för att vi vill och inte måste. Man kan som föreslås öka skatten på alkohol, cigaretter och snus.

Huh, vilket liv det blir! Jag är ju snusare själv så jag borde väl gå ut på gatorna och demonstrera så mycket jag orkar. Skrika och gapa för att mitt snus blir dyrare och jag tvingas betala mer pengar för att frivilligt påverka min kropp negativt. Ve och fasa! För mig skulle 2:50 kronor per dosa innebära att jag betalar ytterligare drygt 900 kronor per år i skatt om jag förbrukar en dosa snus om dagen. Nu snusar jag inte så mycket men som räkneexempel duger det. Nästan 1000 kronor mer i skatt per år! För övrigt en ganska underlig skatt då jag ju faktiskt kan välja bort den. Lite ovanligt i det svenska skattesystemet, faktiskt.

Cirka en miljon svenskar snusar. Låt oss säga att det är i ganska liten utsträckning. Vi kan räkna med 500 kronor per år och person. Enkel räkning även för en som inte än fått mer matte i skolan. En halv miljard är alltså det som kan satsas extra på våra barn och unga. Bara på ett ganska blygsamt bruk och bara på snuset. Alkohol och cigaretter kommer ju också till.

En halv miljard för att våra barn och unga ska kunna få en bättre utbildning och större förutsättningar att leva ett bra och produktivt liv. Unga människor som alltför snart kommer att få uppgiften att ta hand om en gammal snusare som jag. Och allt detta utan att behöva dra ner på äldreomsorgen eller järnvägarna.

Detta är ju en riktigt bra investering. Låt oss nu sluta gnälla och lägg in en prilla. Känn dig stolt över att just du sponsrar våra barn och unga lite extra.

Ha de gött!

Anders


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Ordningsmakten(Olov Ek) Fri, April 11, 2014 09:44:44

Allt i samhället skall vara så jämlikt och alla skall vara så lika. Det är en drömvärd.
Jag gick i skolan när inte mobilen fanns. Inte kunde vi sitta och tugga tuggummi eller ha kepsen på under lektion. Har det blivit bättre sedan dess? Håller med att de som har det svårare skall få extra stöd och man behöver inte kalla det för OBS klass(dess rätta namn) utan nu är det ju modernt att ha ett finare namn på själva företeelsen. Låt föräldrarna alternera att vara i skolan och hjälpa till att hålla ordning i klassen, då kommer också eleverna att ha möjligheten till att kunna ta till sig undervisningen.

Posted by Ida schagerberg Wed, April 09, 2014 17:51:02

Tycker det e kalas att de väljer att beskatta dessa grejer, skulle kunna tänka mig att slänga in lite högre skatt på spel oxå. Hoppas nu verkligen att detta kan generera Högre lön till lärarna,mindre klasser, mer resurser ( både i material och personal) och att man ser till att lärarna får större möjligheter och tydliga regler på vad de kan göra för att " hålla ordning" i klassrummet . Lr som jag hellre ser det, större möjligheter och tydliga regler på vad de får göra för att hålla motivationen ,inspirationen nyfikenheten och vetgirigheten flödande i klassrummet. Skulle nog gynna lärandet att ha mobil förbud ( som funkar) under lektion. Vet hur man satt och sms:ade själv under lektion på de gammal mobilerna, nu är ju utbudet på distraherande " roligare"alternativ än lektionen många fler. Tycker det är trams att påstå att alla " bråkstakar" hör hemma i obsklass. Tror de flesta elever går till skolan med agendan att göra sitt bästa ifrån sig, även om de säger annat när de ska spela fräna inför vänner. Dessa " bråkstakar" som nu kanske har svårt ( av olika anledningar som vi för det mesta inte vet och där av ska vara väldigt noga med att inte stämpla lr döma!), blir inte hjälpta av att placeras i en special klass. Jag vill ha en skola där det fins plats för alla och där man inte delar upp barnen . Man ska sträva efter att alla ska få " vara med" ( skolan ska inte försätta en elev i utanförskap )och klara de kriterier som finns , och fins det behov av extra stöd för individ lr klass, så ska det finas resurser för det.Men man ska oxå klara av att stötta och puscha de elever som kanske har lättare/ jobbar hårdare så att de får möjlighet att utvecklad och ta sig framåt . Men i den svenska skolan ska detta kunna göras i samma klassrum, i mitt tycke.! Så mer skatte ökning åt folket helt enkelt! 😉

Posted by Anders Ljungsten Wed, April 09, 2014 15:01:51

Kommentarer utan namngiven avsändare undanbedes. Dock får den vara kvar då den delvis belyser en viktig faktor, Ordning och reda i skolan! Detta är ju dock ytterligare ett område där regeringen varit tydlig och redan gjort en del. Däremot har man även bett föräldrarna om hjälp. Ordning och reda på läxläsningen är minst lika viktig. Timme efter timme med dataspel varje kväll leder INTE till bättre skolresultat. Sen tror jag att OBS-klass hör till forntiden. Typ den tid då jag gick i skolan. Dock slapp jag den.

Posted by Ordningsmakten Wed, April 09, 2014 14:17:44

Du glömde en stor utgiftskälla för det svenska samhället, men du blundar väl också för det. Du vet vad jag menar.
Skolan har drastiskt försämrats. Det räcker inte med att öka lärares löner eller att barnen skall gå ytterligare ett år i skolan.
Börja med att skapa ORDNING och DICIPLIN i skolan så att det finns utrymme för elever som vill lära sig. Ungar som bara bråkar och stör lektioner och inte vill lära sig, hamnar i OBS klasser med lärare som kan bringa ordning på dom.