Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Snökaos???

PolitikPosted by Anders Ljungsten Tue, February 02, 2010 17:59:54

Snökaos förstör budgeten?

De två senaste vintrarna har Värmland fått väldigt lite snö mot normalt. Särskilt i södra de delarna. Detta har förstås inneburit att kostnaderna för snöröjning blivit lägre än väntat.

I år har vi äntligen en vinter som är värd namnet. Snöat har det egentligen inte gjort så mycket eller ofta men det har varit kallt nog för snön att ligga kvar ett bra tag. För många är detta till stor glädje. Det finns inte mycket som är tristare än en blöt och regning vinter.

Men nu kommer då larmrapporterna. Pengarna för snöröjning är nästan slut i en del kommuner. Senast gick ansvarig socialdemokrat i Arvika ut i TV och påstod att det snart är slutplogat då pengar saknas. Man överväger alltså att låta snön ligga där den faller. Vi bilburna kan ändå hyggligt ta oss fram. Vi friska och förhållandevis unga kan även pulsa i snön till ICA för våra inköp. Egentligen ingen större fara för de flesta, om det nu inte kommer alltför mycket snö vid ett tillfälle.

Men dessa kommunpolitiker som nu har prioriterat en massa underligheter i den redan hårt ansträngda budgeten borde kanske göra ett experiment. Sätt dig i en rullstol och försök ta dig till ICA. Eller varför göra det så svårt? Prova med en enkel rollator. Att våra gamla och/eller rörelsehindrade kommuninvånare skall sota för att man lagt pengar på annat än kärnverksamheten är på intet sätt rimligt. I värsta fall leder denna extravagans till ökade kostnader för samhället genom exempelvis ökade kostnader för vård av bruten lårbenshals eller liknande. För att inte tala om det lidande det innebär.

Att Sverige och världen genomgår en finanskris skall inte behöva innebära att bara vissa kan ta sig ut i samhället. Man får helt enkelt prioritera ned på sådant som inte är lagstadgat och nödvändigt i de offentliga finanserna. Sådant har man bara råd med i goda tider, om ens då.

Men en sak kan vi alla vara säkra på. Det blir vinter nästa år också. Det brukar det nämligen bli varje år.

Ha de gött och skotta på!

Ljungsten