Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Riksdagens jägare.

PolitikPosted by Anders Ljungsten Sun, January 24, 2010 10:35:15

Riksdagens jägare!

Utan att här ta ställning till jakten i sig, måste jag åtminstone kommentera den snedvridna debatt som bedrivits på sistone. Denna debatt kröns idag i Aftonbladet av en artikel där Naturskyddsföreningens ordförande ger luft åt en uppfattning så beklämmande och dum att jag får gåshud. Jag önskar mig att en så viktig organisation borde kunna uttrycka sig sakligare för att inte helt tappa fotfästet i denna debatt.

Vad gäller det då?

Jo, Naturskyddsföreningens ordförande förfasas över att riksdagsmän ges möjlighet att genomgå en utbildning som leder till jägarexamen. Detta sker i riksdagens källare och på arbetstid. Utbildare är Jägarförbundet. Hela detta faktum skulle enligt honom, med automatik, leda till att riksdagsledamöternas ”skjutglada attityd” påverkar deras beslut. Jan-Emanuel Johansson (s), känd tönt från Expedition Robinsson, anser att ministrar springer Jägarförbundets ärenden i blindo som en följd av detta. Han har för övrigt själv deltagit i utbildningen.

Min omedelbara tanke är att det ju faktiskt är ganska fiffigt att de folkvalda som har att besluta i jaktfrågor, informerar och utbildar sig i frågan. Man tar förmodligen mer välgrundade beslut om man är insatt i frågan. Att man tar beslut i blindo är ju dock mindre troligt om man vet vad man talar om.

Att detta sedan bedrivs på betald arbetstid är ju en än mer korkad invändning. Att våra riksdagsledamöter har betalt för sina uppdrag torde väl inte så många vända sig emot. Men att dessa skulle ha någon form av reglerad arbetstid är väl det sista man kan påstå. Är man riksdagsledamot så är man det dygnet runt, varken man vill eller ej.

Snälla Naturskyddsföreningen, ni har ett viktigt uppdrag i jaktdebatten. Spela då inte era motståndare i händerna genom att göra denna typ av trista självmål.

Ha de gött!

Ljungsten