Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Är jag en miljöbov?

PolitikPosted by Anders Ljungsten Sun, January 03, 2010 01:29:02

Är jag en miljöbov?

Jag börjar detta 2010 med att reflektera över frågan om jag är en miljöbov. Självfallet är jag på många punkter just detta men det jag har i tankarna just nu fick mig att tänka till en smula extra. Om jag kommer fram till att svaret på frågan är ja, måste jag också göra något åt det. Kanske är det även så att jag måste försöka få andra att göra något åt det.

Nå, för att gå rakt på sak så var det ju nyårsafton nyss och då ska man ju enligt någon tradition äta lite festligare. Oxfilé! Jag är inte sådär barnsligt förtjust i denna lätt överskattade köttbit men när det nu var så att jag var sugen på att experimentera lite så blev det så bestämt. Det visade sig för övrigt bli ett väldigt smakligt resultat men det är ju inte det som får mig att fundera.

I den lokala butiken skulle vi alltså inhandla ca. 1,5 kilo oxfilé. Det fanns några olika varianter och jag fastnade för en för 179 kronor per kilo. Det fanns även en annan för ca. 250 kronor kilot men det blev den billigare. Det intressanta var att den jag valde var från Brasilien. Ett land som är vida känt för att producera bra nötkött. Eller åtminstone mycket nötkött som om nu det vore en måttstock på kvallitet. Den bit som kostade mest var från Sverige. Från Värmland. Den var ju rejält mycket dyrare dessutom. Men var det svenska köttet bättre? Ja, förmodligen, men jag vet inte säkert eftersom jag ju inte jämförde.

Men det jag egentligen är helt säker på är, att en bit oxfilé som producerats i Brasilien och sedan åkt båt hela vägen runt halva jorden för att sedan hamna på vårt bord med största sannolikhet inte blivit godare under resan. Möjligen inte sämre men i alla fall inte bättre. Hur den sen kan vara billigare har jag helt enkelt ingen förståelse för alls. Det kostar ju en viss peng att åka båt.

När vi senare satt i soffan med våra kaffekoppar fick jag helt enkelt dåligt samvete. Jag valde alltså bort en köttbit som producerats här i Värmland. I vårt land har vi förmodligen mer kontroll på vår djurhållning trots larmrapporter om motsatsen. Med andra ord lyckligare kor, eller vad nu en ko är. Att sedan använda en massa fossilt bränsle helt i onödan är ju även det helt förkastligt. Men kanske viktigast är väl ändå att vi ska hålla våra lokala matproducenter om ryggen. Dom är ju i många fall våra grannar och kanske vänner. Så går jag och köper från Brasilien. Jag borde skämmas och gör faktiskt också det. Detta kommer jag att ändra på omgående. Det handlar ju egentligen om ganska små pengar jag måste ut med för att just handla närproducerat.

Men något vi faktiskt gemensamt måste ändra på är hur det kan vara såhär. Att en köttbit som producerats bara några mil från Forshaga kan vara så mycket dyrare än en som rest hit runt halva jorden. Jag är inte särskilt väl insatt i vår jordbrukspolitik men har nu fått en god anledning att läsa på. Skaffa mig en uppfattning och agera. För enligt min mening måste något vara snett när det är såhär.

Jag och moderaterna i Forshaga har sedan länge arbetat för att kommunen skall handla så mycket närproducerat som möjligt. Detta kan ju ibland innebära en högre kostnad för råvarorna och har därför mött motstånd, men det får vi nog leva med. Åtminstone tills vi kan ändra på denna underliga ordning. Jag lovar också att återkomma till hur vi kan ändra på det rent politiskt.

Till sist lovar jag att bättra mig på hur jag och min familj handlar vår mat och det tycker jag att du som läser detta skall göra också.

Ha de gött och var snäll mot våra bönder.

Ljungsten