Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Ett Sverige i KRIS!

PolitikPosted by Anders Ljungsten Wed, December 30, 2009 13:24:09

Ett Sverige i KRIS!

Vårt land befinner sig i kris! Hela världen befinner sig i kris! Finanskris.

Vi ser hur företag går så dåligt att dom måste säga upp människor. Vissa företag går så uselt att ägarna väljer att lägga ner helt. Tusentals människor sägs upp och går ut i arbetslöshet med allt vad det innebär. Hela städer drabbas av plötslig enorm arbetslöshet.

2009 har varit ett år där krisen inte bara nått finanserna och företagen. Den har också nått människorna. Folk i allmänhet har blivit en del av krisen.

Sen kommer julen som vanligt. Det gör den ju varje år. Folk i allmänhet har helt uppenbart inte märkt att krisen nått just dom. Till minne av Jesus födelse shoppar vi som aldrig förr. I denna djupa kris som ju nått ända ner till minsta människa slår vi på nytt rekord i julhandel, detta sockrar vi snabbt med nytt rekord i mellandagshandel. För tionde året i rad ökar julhandeln och landar på cirka 62 miljarder. En siffra så svindlande att jag nog inte har så många nollor tillgängliga när detta skrivs. Detta ger ett snitt på cirka 6 800 kronor var. Låneinstituten och bankerna rapporterar samtidigt att det lånas som aldrig förr. Svensken är mer skuldsatt än någonsin tidigare och i just december ökar små-lånen lavinartat. Snabba små lån för att handla julklappar, skinka och lax.

Man förvånas över hur sakerna förhåller sig. Att konsumera skall alltså ta oss ur krisen och kanske är det så det måste gå till. December har alltså varit en shoppingmånad, igen. Undrar om januari i stället kommer att präglas av baksmälla när första avbetalningen skall göras?

Även här i Forshaga har krisen nått oss. I kommunen har man plötsligt mindre pengar att fördela. Mindre skattepengar in skapar ju behov av att sänka kostnaderna. En kommuns uppgift är ju som bekant att se till att invånarna får en bra service i form av barnomsorg, skola, äldreomsorg m.m. Alltså kostnader.

Forshaga kommun måste alltså spara. Den 15 december skulle fullmäktige fastställa budgeten för 2010. En budget som ju måste präglas av sparsamhet och god fördelning av skattekronan. Hur väljer man då vad man ska spara på? Vem gnäller minst om man sparar på dem? Svaret är egentligen ganska enkelt. Gamla människor med knackig hälsa kan ju inte göra så mycket motstånd. Särskilt de som är så pass risiga att dom måste bo på särskilda boenden, det vi förr kallade ålderdomshem. Människor som behöver mer sjukvård, mediciner och annan vård för att leva drägligt. Människor som inte heller är så finansiellt starka. Dessa inriktar man sig på. De senaste åren har man höjt kostnaderna för maten de tvingas köpa av kommunen. Vi var redan dyrast i Värmland men höjde ändå kostnaden för de gamla. Detta trots alliansens kraftiga protester. Man kan ju tro att socialdemokraterna, som ju påstår sig ha byggt folkhemmet, skulle värna om de gamla och svaga. Men icke i Forshaga.

Nå, när det då var dags för budget för 2010 så var det dags igen. Egenavgiften för hemsjukvård var föreslagen att höjas med absurda 650 procent. Egenavgiften för rehabresor med 150 procent. Vi moderater tyckte att det fanns en del annat att spara på i stället för att sparka ytterligare på dem som hade det knapert redan från början. Vi ville att besparingar skulle läggas på bl.a. turistbyrån och kommunens informationstjänster i stället. Vi fick också stöd av fler partier för förslaget. Detta skulle innebära att de gamla slapp denna höjning samt att ytterligare pengar kunde läggas på äldreomsorg och skola. Men de folkhemsbyggande socialdemokraterna, som ju har egen majoritet, tyckte inte att det var rimligt. Så kontentan blev att de gamla fick betala igen.

I krisens Sverige väljer man att hantera det ekonomiska läget på olika sätt. En del väljer att shoppa för pengar som man inte har och sossarna i Forshaga väljer att låta de som har det sämst betala mer för det de inte kan välja bort.

Beklämmande!

Men vi får i varje fall njuta av en snörik och kall avslutning på 2009. Trots global uppvärmning.

Ha de så gött det går!

Anders