Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Tankar.

AllmäntPosted by Anders Ljungsten Wed, September 16, 2009 12:53:54

September -09

Sommaren är över för den här gången och höstens alla färger är här. Har sommaren varit bra då? En del tycker det har varit för mycket regn, som vanligt. Själv har jag haft turen att ha ledigt då det varit som finast. Det jag däremot lagt märke till är att det varit ovanligt mycket mygg. Åtminstone i Värmland. Detta gissel för både hundar och förare.

SSM i Skillingaryd har vi nu bakom oss. Ett arrangemang som var proffsigt och välplanerat som vanligt. Stor eloge åt arrangörerna!

Brukset var även i år av hög kvalitet. Att sedan vissa grupperingar även i år valde att bojkotta hela tävlingen visar väl bara hur trist det ibland kan vara. Det är väldigt tråkigt att det efter alla dessa år ska behöva vara denna lägerbildning, det gagnar ju inte någon utveckling inom sporten precis.

Nu blev det dock så att vi fick fram ett VM-lag som åtminstone jag är stolt över och har stora förväntningar på.

Domare då? En hel del har skrivits om domarfrågan på olika, mer eller mindre, seriösa skvaller-forum här på nätet. Oftast av folk som inte var där och därför oftast inte har en aning om vad de pratar om. Tre domare tjänstgjorde i IPO-klassen. Två av dessa har tävlat åtskilliga SM och VM. Den som det varit mest snack om och som dömde C-arbetet har för övrigt tagit både guld och silver på VM. Det där med världsmästare kanske inte kan förstås av folk i allmänhet men efter att ha tittat på friidrotts VM för några veckor sedan så får man en liten förståelse för hur det faktiskt är att ta sig till en guldmedalj i ett VM. Vilken sport det än gäller. Nämnde domare har även dömt en hel del runt om i världen på mästerskapsnivå. Bland annat VM. Uppenbarligen har folk ute i vår omvärld ett visst mått av förtroende för denne man. Men en hel skara mer eller mindre insatta gnällspikar i Sverige har tydligen inte det. Jag tror och hoppas att herr Wahlström inte förlorar någon sömn över detta.

Det kan väl ändå nämnas att det kanske inte är helt ultimat att behöva döma sin egen uppfödning på ett mästerskap men jag är övertygad om att dessa ekipage inte har någon fördel av detta. Snarare tvärt om.

Nu är det ändå så att de domare jag såg arbeta på SSM presterade ett fullständigt utmärkt arbete och förtjänar all heder.

Utställningen då. Även den avlöpte på ett trevligt sätt och mycket bra vinnare sållades fram. Jag vill dock här och nu ge luft åt min ökande och snart uppgivna rädsla för vad som håller på att hända med vår ras och klubb.

Det har även skrivits spaltmeter om modprovet och detta har jag mycket stor förståelse för. Det var med gråten i halsen jag bevittnade detta beklämmande spektakel. Vi pratar här om den absoluta toppen av vår avelsbas för framtiden. Vi såg hundar med höga meriter, ”SchH III” bl.a. Hundar meriterade i andra länder för stora pengar. Hundar som sedan skall användas i avel här i Sverige. Med risk för hotbrev och annat så måste jag säga att det i sorgligt många fall såg ut som ren skit. Vi måste omgående utvärdera vad dessa ”köpemeriter” egentligen är värda. En underskrift på ett papper bara? Jag har svårt att tro att alla dessa hundar är så mentalt risiga att det ska behöva se ut såhär. Jag vill helt enkelt inte tro på det. I stället har vår sport blivit en material-sport där man helt enkelt köper sig en titel för att få ställa och sedan avla. Jag har mycket svårt att tro att många av dessa högmeriterade djur ens skulle klara av en IPO 1 här hemma med godkänt resultat. Beklämmande!

Ja, jag kan ha fullständigt upp åt väggarna fel. Men bevisa gärna det då genom att gå ut på ett svenskt lokalprov och visa upp din hund. Jag är den förste att dra tillbaka mina kritiska ord och farhågor om det visar sig att jag har fel. Tack och lov visade de svenskmeriterade hundarna upp en klart bättre sida, vilket väl kan tyda på att vi faktiskt har kompetens även här att utbilda skyddshundar. En världsmästare bland annat.

Jag hoppas att detta ämne står högt på dagordningen på kommande uppfödarmöte.

Det var lite ros och lite ris från ett för närvarande soligt och myggigt Värmland.

Jag önskar er alla en vacker och härlig höst!

Sköt om er och era schäfrar!

Anders Ljungsten