Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Snus och pilsner för en bättre skola?

PolitikPosted by Anders Ljungsten Wed, April 09, 2014 12:53:56

Snus och pilsner för en bättre skola?

Skolan har under många år dragits med sviktande resultat och elever som får det svårare och svårare att klara kunskapskraven. Det finns förstås en rad skäl till detta beroende på vem man frågar. Det är dock ett odiskutabelt faktum att världens bästa skola på 1980-talet inte längre ens är på tio i topp 2014. En skola som leder till att vi idag har en oacceptabelt hög arbetslöshet bland unga. Om man räknar på det nya eller gamla sättet spelar ingen roll. Unga människor måste ges en större möjlighet att klara sig ut på arbetsmarknaden och det första som måste göras för att nå det målet är ytterligare satsningar på skolan.

Den nuvarande regeringen och kommunerna har redan gjort stora insatser när det gäller landets skolor. Denna satsning måste ändå utökas ytterligare. Man har bland annat föreslagit att grundskolan skall börja ett år tidigare samt att man måste satsa mer på undervisningen i matematik. En skola som tydligare riktar sig mot kunskaper för livet. Arbetslivet.

Nå, detta är förstås bra och fint men det finns en hake. Det kostar ännu mer pengar. Man kan förstås ta dessa pengar från andra verksamheter inom den totala ramen. Man kan göra neddragningar i äldreomsorgen för att få loss mer pengar till skolan. Inte så lockande! Man kan försämra underhållet på våra vägar och järnvägar för att satsa på våra unga. Nå, det är ju redan stora utmaningar inom detta område och eleverna måste ju också ta sig till skolan och senare till sina jobb, så det är väl inte heller en lysande lösning. Fler förslag på neddragningar i andra behövande verksamheter känns överflödiga.

Då kan man ju faktiskt gå över på att ta ut en något högre skatt på det som kanske inte är nödvändigt. Något som vi väljer att unna oss för att vi vill och inte måste. Man kan som föreslås öka skatten på alkohol, cigaretter och snus.

Huh, vilket liv det blir! Jag är ju snusare själv så jag borde väl gå ut på gatorna och demonstrera så mycket jag orkar. Skrika och gapa för att mitt snus blir dyrare och jag tvingas betala mer pengar för att frivilligt påverka min kropp negativt. Ve och fasa! För mig skulle 2:50 kronor per dosa innebära att jag betalar ytterligare drygt 900 kronor per år i skatt om jag förbrukar en dosa snus om dagen. Nu snusar jag inte så mycket men som räkneexempel duger det. Nästan 1000 kronor mer i skatt per år! För övrigt en ganska underlig skatt då jag ju faktiskt kan välja bort den. Lite ovanligt i det svenska skattesystemet, faktiskt.

Cirka en miljon svenskar snusar. Låt oss säga att det är i ganska liten utsträckning. Vi kan räkna med 500 kronor per år och person. Enkel räkning även för en som inte än fått mer matte i skolan. En halv miljard är alltså det som kan satsas extra på våra barn och unga. Bara på ett ganska blygsamt bruk och bara på snuset. Alkohol och cigaretter kommer ju också till.

En halv miljard för att våra barn och unga ska kunna få en bättre utbildning och större förutsättningar att leva ett bra och produktivt liv. Unga människor som alltför snart kommer att få uppgiften att ta hand om en gammal snusare som jag. Och allt detta utan att behöva dra ner på äldreomsorgen eller järnvägarna.

Detta är ju en riktigt bra investering. Låt oss nu sluta gnälla och lägg in en prilla. Känn dig stolt över att just du sponsrar våra barn och unga lite extra.

Ha de gött!

Anders