Ljungsten ventilerar

Ljungsten ventilerar

Blev jag plötsligt feminist?

PolitikPosted by Anders Ljungsten Thu, February 24, 2011 00:19:22

Blev jag plötsligt feminist?

Jämställdhet. Ett ord? Eller betyder det något också? Efter att nyss sett Nalin Pekgul basunera ut socialdemokraternas syn på jämställdhet och kvinnors rätt funderar jag kring begreppet feminism.

Jämställdhet i Pekgul´s variant har inget som helst med valfrihet att göra. Kvinnor ska jobba lika mycket som män. Kvinnor skall utbilda sig lika mycket som män. Män och kvinnor ska dela lika på barnens uppfostran.

En alltigenom fin världsbild om man bortser ifrån ordet ”ska”.

Jämställdhet borde snarare röra sig om valfrihet. Att kvinnor och män har samma möjlighet att just välja. Ingen politiker ska bestämma över hur jag och min fru delar upp ansvarsområden i vårt hushåll. Ingen politiker ska bestämma vem som ska laga maten, dammsuga eller ta hand om barnen. Att ta bort möjligheten för människor att själv välja detta är att fullständigt idiotförklara kvinnorna. Kanske till och med att idiotförklara människor generellt.

Feminism för mig är snarare att skapa förutsättningar för alla, inklusive kvinnor, att göra sina egna val. Att studera, jobba eller kanske helt enkelt välja att vara hemma med barnen. Det viktiga i en fungerande jämställdhet är just den lika möjligheten att välja.

Om detta är vad feminism är så skulle jag välja att kalla mig feminist. Men när Nalin Pekgul så föraktfullt likställer feminism med en massa krav på vad kvinnor och andra ”ska” göra vill jag nog inte kalla mig feminist trots allt. Jag väljer i stället att kalla mig moderat.

Ha de gött!

Ljungsten